Du kan kontakta mig via mejl eller telefon: 

info@camillacafe.se

070 - 60 58 748

Du hittar mig också på Facebook, Instagram och LinkedIn via ikonerna nedan.

Jag är baserad på Askerön i Tjörns kommun.

  5fc6a27c-0511-48df-b43a-998eae771e59jpg 

Foto: Jaime Perez

Om Camilla - ur ett matperspektiv

Född på 70 - talet och uppväxt med två föräldrar och en syster i en småstad i mellersta Bohuslän. Båda mina föräldrar är uppväxta i självhushåll i norra Bohuslän, min pappa på en bondgård med fjorton syskon och min mamma hos hennes farföräldrar som också hade egna djur och odlade egen mat. Under min uppväxt var maten central i vår familj; mamma var vegetarian, vilket då var ovanligt, vi odlade själva, plockade bär och växter och bakade eget bröd. Jag minns också ett nätverk mina föräldrar var med i som bestod av småodlare som gemensamt handlade upp närodlade grönsaker från lokala större odlare, vilket sedan distribuerades på garagesammankomster en gång i månaden. Eftersom mamma var vegetarian så var det mest vegetariskt som serverades hemma, så när pappa gjorde köttgryta med ananas - då var det fest! Det var favoriträtten för mig och min syster .

På resor runt om i världen började jag själv intressera mig för mat. Senare började jag även arbeta internationellt och även om jobben inte handlade om mat, så lärde jag mig mycket om lokala mattraditioner. Italien öppnade mina ögon för vikten av bra råvaror för att kunna laga en god och näringsrik maträtt. Indien visade mig ayurvedisk kryddkonst. Israel och Palestina öppnade mina ögon för mynta, spiskummin och godsaker som baseras på nötter och frukt. I Indonesien var nötter, lime, koriander och kokos vanliga ingredienser i de smakrikaste såser jag dittils smakat. I Irak fick jag inte tillfälle till så många lokala möten, på grund av den höga säkerheten, men mina irakiska kollegor tog med sig frukt och grönsaker till vår arbetsplats och jag upptäckte att där är citronerna söta, falafeln smakar intensivt jordigt och vattenpipan stoppas på färska äpplen och fuktig tobak.

Mitt internationella arbete var intensivt och tillslut sinade min energi. Sakta men säkert blev en annan väg tydlig; mat och välmående! När kroppens alla resurser tömts är det ibland möjligt att tydligare uppfatta hur näring tas upp eller inte tas upp, hur kropp och sinne påverkas av allt det som rör sig omkring oss och vad vi väljer att fylla kroppen med. Den mat jag valde att äta var den mat som tillförde mig styrka och ork. Det var mat som var ekologisk, innehöll mycket gröna grönsaker och var nylagad. Det är den typ av mat som jag nu erbjuder i min verksamhet.

Men min matresa fortsätter, jag har i perioder av livet levt på mycket ensidig och näringsfattig kost (under min tid med utlandsuppdrag på avskilda platser) eller kost som bestod mest av halvfabrikat eller förpackad som burkmat (under mina år som nyss utflyttad hemifrån och utan intresse för matlagning). Jag har även i perioder ätit strikt raw kost, eller bara levt på tillagad mat eller levt mest på flytande näring. Under min matresa har jag upptäckt hur känslor ibland skapas utifrån den mat jag ätit, eller åt andra hållet; att vissa känslor uppstår av viss mat eller en viss kryddning.

Idag lever jag mest på grönsaker, både tillagade och råa, men äter också allt mellan himmel och jord. Jag har genom min matresa sett hur vi som olika typer av personer, i olika skeden av livet, är i behov av olika typer av mat för att må bra. Jag ser också hur inspirerad jag blir i min egen matlagning när jag smakar andras mat, som tillagats från hjärtat!